fredag 24 april 2009

Spader och kolbullepannan

I Spaders alldeles egna kolbullpanna ligger det ett recept inrullat...

KOLBULLEPANNA

Pannan bör "brännas" in före användning med flott eller fett fläsk.

Historik: Förr lagade skogsarbetaren kolbullar i sin koja. Rätten gav mycket energi, som behövdes med tanke på vinterkyla och hårt arbete med milan.

Recept: Så här görs kolbullar till en person.
100 g rökt fläsk skurna i tärningar
4 dl ca vatten
3,5 -4 dl vetemjöl
1/2 mask vanligt salt eller helst "hickorey" salt

Bryn den tärnade fläsket i stekpannan. Blanda vatten och mjöl till en pannkaksliknande smet, men lite tjockare och segare. Tillsätt salt och rör om. Smeten slås över fläsket i stekpannan och stekes på stark värme på båda sidor.

Serveras helst med lingonsylt till och sköljes ner med kall enbärsdricka.

Smaklig måltid önskar balkommitén

Enbärsdricka som är så otäckt!

Men idag tänker Spader ta hem thaimat -äntligen fredag!

4 kommentarer:

  1. Mifflan: Förlåt -borde ha länkat ned till min lottvinst tidigare i veckan! En stekpanna att ha ute i naturen! Visas den 21:april på bild, dvs längre ned på sidan! Spader, som den naturmänniska hon är, blev mycket, mycket glad över vinsten... (håller fingrarna i kors bakom ryggen)

    ;-))

    SvaraRadera
  2. Själv anser jag att Kolbotten är betydligt godare, sånt som vi äter längre norrut i kommunen..även om det inte är någon större skillnad på smeten, fast vi har hälften kornmjöl, hälften vetemjöl..sen käkar vi dem som wraps, med stekt fläsk och doppar dem i smält messmör..fantastiskt gott..

    SvaraRadera
  3. Så bonnigt det låter -jag ska inte skvallra för någon ;-)) (Visst det låter gott, själv gillar jag kolbulle -men säg det inte till en enda själ!)

    SvaraRadera