När man gillar någon riktigt mycket, som jag gillar Åsa Hellberg, känns det litet läskigt att man måste läsa hennes nya roman OCH tycka någonting. Följaktligen har jag skjutit upp klarläsandet. Då måste jag inte tycka något. Är nämligen jävligt kritisk hela tiden till böcker i allmänhet.
Redan innan Öland kom jag in i flowet. Boken "Sonjas sista vilja" måste läsas ut. NU. Mitt i natten.
Så here goes:
Det märks att Åsa är snäll. Bokens karaktärer är ovanligt generösa, förlåtande och positiva till sin läggning. Och det är trevligt. De karaktärer man ska tycka illa om är ändå bara parenteser. Och man tycker illa om dem. Precis som det är tänkt.
I boken leder Sonjas bortgång till att de övriga vinner på Lotto. Eller Triss. Plötsligt händer det. Eftersom det är Sonjas vilja. Den sista.
Men inte bara ekonomiskt utan med krav på förändringar. Nya liv som många drömmer om. Kärlek. Man blir glad. Ändå känns karaktärerna ganska trovärdiga. Om än jäkligt många. Faktiskt litet väl många. För att vara en enda bok. Passar ju bra att det kommer flera böcker då. Synd bara att någon skulle vara tvungen att dö för att de andra skulle bli lyckliga. Finns något att tänka på för alla där!?
Något som gjorde mig galen: "Just nu matas jag med fakta som jag helt ärligt inte begriper. -Tillgångar och utgifter?" Killen ska ju kunna sina grejer. Nästa gång vill jag faktakolla ekonomiorden, yes?
Något som gjorde mig lycklig och full i skratt: "Hon hade varit full som en kastrull, men det hade hon inte varit ensam om." En annan har ju varit det en eller annan gång. Inte så många men ändå.
Något som gjorde mig generad: Sex. Gillart, men inte att läsa om det. I klartext. Liksom. Pryd, prydare, Spader.
Kan man leva utan att ha läst boken? Ja, det kan man.
Tycker jag att ni ska läsa boken? Ja, det tycker jag! Livet är inte slut vid femtio! Hurra för det!
Jag skickar mitt manus till dig om jag råkar skriva om ekonomi! Okej?
SvaraRaderaMåste fundera nu om den beiga innehåller någon ekonomi...? Det enda tror jag är att expediter förr räknade upp växeln baklänges och att de nuförtiden knappt kan räkna alls. Och det stämmer väl?
Nilla: Det är en deal, skriver du ekonomi kollar jag. Expediterna av idag kan knappt räkna alls. Vad har de haft för mattelärare egentligen????
SvaraRaderaFör övrigt är Spader mycket bra på att recensera, tycker jag.
SvaraRaderaJag blev bara lite nervös när jag kom att tänka på alla felaktigheter som kan smyga sig in i ett intet ont anande (beige)manus.
Jag ignorerar det där med dagens mattelärare, för jag känner ingen sån.
SvaraRaderaHaha, tusen tack! Och ekonomiorden måste förstås av alla, inga facktermer tillåts och då får man skriva så det begrips. Begrips?
SvaraRaderaNilla: Det är ju läskigt! Jag känner en (1) mattelärare som har flera elever som hamnat i kassan i Lilla jobb-byn. Nämner inga namn. Ska jag snart få recensera en beige tro?
SvaraRaderaÅsa: Tillgångar och skulder. Eller inkomster och utgifter. Eller om vi nu ska vara riktigt fackmässiga intäkter och kostnader. Som han borde ha sagt. Om han nu visste vad han snackade om. Men han var ju ändå sexig. KRAAAAAAM!
SvaraRaderaSpader: Om jag inte får kontrakt gm förlaget som vill träffa mig så ger jag ut själv. Beräknad release ... 14 april 2013. Om det inte är en söndag.
SvaraRaderaNilla: Då gör du romandebut samma år som jag gifter mig igen! Vilket pangår det kommer bli!
SvaraRaderaAaaaaah, vad vi ska fira! <3
SvaraRaderaJa just det, skulle ju säga att prydheten går över vid 50. Bra va?
SvaraRaderaHa ha ha, det tror inte jag. Jag sträcker mig till att säga ligga. Inte en meter längre. Det säger jag å andra sidan litet nu och då.
SvaraRaderaHA. Det ordet använde inte jag en enda gång i min bok. Men låg gjorde de. Både här och där, de lömska små damerna.
SvaraRaderaSuperlömska damer var det.
SvaraRadera