torsdag 29 augusti 2013

Dagens mördarblick

Har åkt tunnelbana. Med Ajfånen. Kräver glasögon. Frökenstil. Byter i Värsta Skogen. Menar Värsta. Verkligen.

På tunnelbanan står en vagn, en klassisk sulky, innehållande en ung man i treårsåldern. Han blippar med en telefon. Loud. Inget som stör nämnvärt, men var finns närmaste vuxen? Blicken glider runt. På andra sidan en oengagerad tonåring. Kanske en syster? Med ryggen mot, på ett säte bakom, en man i 35-årsåldern. Nog en pappa i alla fall. Vagnen är nära dörren och när den stängs håller jag litet koll på eventuella fötter. Lugnt. Återvänder till Facebook. Nu hör jag: "Om du störs av musiken kan du stå någon annanstans!" Jag tittar upp. Pappan pratar med mig. "Nej, jag störs inte." Snälla blicken.
"Ja, för jag tyckte du gav mig en mördarblick. Och man kan ju bli störd." Jag svarar, "Nej, jag blir inte störd och nej, jag vill inte mörda dig!" Han är kanske inte helt nykter. Han vänder sig till en annan passagerare, "Jag svär på att hon gav mig en mördarblick!" Han har flera coola tatueringar på halsen, men när en skolfröken kollar så vaknar den forne eleven.

Jag kliver av, är nämligen framme i Huvudsta.

På väg hem byter jag till buss i Hallonbergen. När bussen före ska lämna hållplatsen kommer en man springande. Jag skymtar honom bakom en kartongmapp. En blå. Han håller den för sitt ansikte så att jag inte ska kunna se. Det är den tredje gången något sådant händer. En annan gång är det en tidning som fungerar som en tydlig skärm. Om det är samme man? Vet ej, jag har aldrig lyckats se hans ansikte. Är det något religiöst? Eller är det min berömda mördarblick?

Om det är en mördarblick som jag har begåvats med, vill jag att den åtminstone går genom pappkartong. Man kan ju ha överseende med att betong eller stål kan vara litet för hårdsmält, men litet jävla papper?


11 kommentarer:

 1. Oj oj håller du på att utveckla superkrafter?
  Och vilken sida kommer du i så fall att välja?
  Man frågar sig.
  Jag tänker iaf passa mig jäkligt noga i fortsättningen. Bästa uppförandet! ;)
  Jempan

  SvaraRadera
 2. Jag är inte säker på att jag vill vara snäll. Jag och Darth Vader liksom. Jag kanske till och med kan döda dig med en single thought?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe men kan du flyga?
   Raketskor i så fall. Snygga, med höga klackar som det sprutar eld ur.
   Jempan

   Radera
 3. Mördarblick! Låter farligt men jag hade ju, precis som du, kollat var den unge mannens eventuella föräldrar håller hus. Vill ju inte att barnet far ut genom dörren. Då skulle kanske jag också utveckla mördarblick fast jag tror nog mer på att du har fått superkrafter. ;)

  SvaraRadera
 4. Alla vaktbolagen kan lägga ner sina verksamheter i Sundbyberg med omnejd!Här kommer Spader!

  SvaraRadera
 5. På tunnelbanan är det oerhört bra med mördarblick.

  SvaraRadera
 6. Gafflan: Okej, superkrafter blir fint. Helst vill jag kunna vara osynlig.
  Nilla: Kan du fethaja. Mot cykeltjuvar verkar jag iofs inte ha mycket att superkrafta.
  Jempan: Ja, vill ha sådana. Så där höga läderstövlar?
  Singelmamman: Tydligen. Funkar mot allt!

  SvaraRadera
 7. Hej, vän av ordning! Massage. Inte precis bästa shoppingstället.

  SvaraRadera
 8. Du är så underbar! Jag skrattade så tårarna rann, och medarbetarna i rummet intill var beredda att ringa de snälla människorna i vita rockar...

  SvaraRadera
 9. Tess: Vad gör man inte. Du ska bara se min mördarblick!

  SvaraRadera