onsdag 27 september 2017

Såg en bild på Facebook

En flugsvamp. En riktig. Slängde mig tillbaka 45 år i tiden. Lekskolestart. Det hette faktiskt lekskola på den här tiden.

På varje barns plats för kläder satt ett märke. Gud förbjude att man skulle namna varje plats på den här tiden, 70-talet, eftersom alla barn inte kan läsa. Man fick helt enkelt en symbol. Det fanns massor av olika symboler. Nalle, blåklocka, bil till exempel. Så fanns det en flugsvamp. Och den fick jag.

Den förföljdes jag av hela detta året. Den satt på min låda, på min stol. Den förgiftade mitt sinne.

Jävla skitsvamp. När det fanns BLÅKLOCKA. För övrigt en tämligen misslyckad sejour för mig. Lekskolan. Man skulle till exempel sy mönster, klippa rakt och lära sig knyta skorna. Min pappa lärde mig ett fusk, men jag fick tyvärr IG. I skoknytning. Plus de andra sakerna.


Men läsa, skriva och räkna. Det var jag en fena på. Ingenting värt i svampvärlden.

6 kommentarer:

 1. Jag hade en grön vattenkanna. Hur kul är det? Och ja, lekis hette det ju! Så roligt namn. Jag minns bara en gång när vi skulle fira födelsedag och jag fick dela firande med en kille som fyllde ungefär samtidigt (Anders Nilsson) och han ville lyssna på Dunderklumpen. Jag avskydde Dunderklumpen, men vågade inte säga något. Plus en vattenkanna. håhåjaja. Vi är helt klart traumatiserade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla dessa trauman. Grön vattenkanna? Den känns mer och mer som om den som hittade på symbolerna hade käkat svamp. Lekis suger!

   Radera
 2. Svar
  1. Eller hur? Kan fortfarande inte klippa rakt! ;-)

   Radera
 3. Min morfar fixade in mig på lekis i sin jobb-by, 45 mil från staden där jag bodde då, för att mamma föredrog att dricka alkohol istället för att ta hand om sitt barn. Men det var ett bra lekis och jag har kvar en duk som jag broderade då. En jättebra duk! Den är indelad i fyra rutor, och varje ruta symboliserar varsin högtid: "God jul!" "Glad påsk!" "Glad midsommar!" och så en till som jag inte minns just nu, men förmodligen Lucia eller nåt. Så smart att bara behöva brodera en enda duk som sen täcker upp hela året om jag får säga det själv!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej att du kunde skriva de där sakerna, men sedan brodera dem också? Du är min hjälte! Annars tycker jag att det var bra fixat av mofarn!

   Radera